Egzotyczne i powszednie

Obecność Europejczyków w Ameryce i Afryce to nowe perspektywy. Miało to bezpośrednie przełożenie na konsumenckie upodobania na Starym Kontynencie, ponieważ pojawiły się tutaj produkty dotąd całkowicie nieznane.

Przywożona z Ameryki Południowej kawa zasmakowała nam ogromnie – do tego stopnia, że dziś należy do napojów najpopularniejszych, których obecność na europejskich stołach jest zupełnie oczywista. Tymczasem u zarania swojej kariery była ona dobrem egzotycznym i luksusowym, sprowadzanym na życzenie zamożnych obywateli.

Gdy w XVIII wieku pojawiły się niedobory w tej materii i kawy na arystokratycznych dworach brakowało, wywoływało to poważne niepokoje polityczne. Widać na tym przykładzie, jak łatwo jest ludziom uzależnić się od konsumowanych dóbr.

Z drugiego kierunku, to jest ze środkowej Azji, sprowadzano do Europy herbatę, która również jest normą w naszych spiżarniach – i podobnie jak kawa nie jest już niczym luksusowym. Zainteresowanie produktami z dalekich stron świata zostało Europejczykom do dziś.

DROZAPOL-PROFIL

Autor

Szymon

Szymon

Architekt z powołania - pasjonat budowania domów.